XI

Wakacje – dwa, a dla studentów nawet trzy błogosławione miesiące w roku. Dla tych, którzy pracują, ów okres skraca się w sposób bolesny i tylko częściową rekompensatą tego faktu, jest teoretyczna możliwość przesuwania urlopu na dogodny termin. W każdym jednak przypadku, po wakacjach przychodzi okres podsumowań. Wówczas zwykle opowiada się gdzie się było, już rzadko co się widziało, a już sporadycznie tylko, co się robiło. Wielka szkoda, bo lato
i wczesna jesień właśnie najlepiej nadają się do robienia … przetworów.

  1. Domowe przetwory z owoców i warzyw / Andrzej Mering. – Warszawa, 1968
  2. Domowy wyrób win owocowych, miodów pitnych, wódek, likierów, coctailów / Jan Cieślak. – Warszawa, 1985.
  3. Gospodarstwo pod gruszą / Anna Czerni. – Warszawa, 1985.
  4. Grzyby / Zdzisława Skrodzka. – Warszawa, 1985.
  5. Kompoty, marynaty, dżemy / Zdzisława Skrodzka. – Warszawa, 1985.
  6. Owoce na każdą okazję / Alina Fedak, Paulina Fedak. – Warszawa, 1990.
  7. Owoce pestkowe / Eliza Mianowska. – Warszawa, 1984.
  8. Owoce z mojego ogródka / Zofia Aleksiejczyk, Zdzisław Kawecki. – Warszawa, 1986.
  9. Przetwory domowe z owoców i warzyw / Tadeusz Cymer. – Warszawa, 1966.
  10. Przetwory z owoców, warzyw i grzybów / Ilona Fąferek, Kinga Osmycka. – Warszawa, 1984.
  11. 150 domowych przetworów z owoców, warzyw i grzybów / Robert Miernik. – Warszawa, 1987.
  12. Truskawki i poziomki / Wanda Gaj. – Warszawa, 1985.
  13. Zapasy na zimę / Maria Monatowa. – Poznań, 1988.

Wyszedł z tego zbiorek obejmujący szczęśliwą mam nadzieję, a nie parszywą trzynastkę. Tych, którym ta liczba wybitnie się nie podoba informuję, że w zbiorach znajduje się jeszcze nieco literatury poświęconej kulinariom, a zawierającej również tego rodzaju przepisy, choć nieco bardziej marginalnie. W każdym bądź razie na chętnych czeka kilkaset przepisów na jesienne
i zimowe wspomnienia z wakacji.

Mól

I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X