XI
Wakacje – dwa, a dla studentów nawet trzy błogosławione miesiące w roku. Dla tych, którzy pracują, ów okres skraca się w sposób bolesny i tylko częściową rekompensatą tego faktu, jest teoretyczna możliwość przesuwania urlopu na dogodny termin. W każdym jednak przypadku, po wakacjach przychodzi okres podsumowań. Wówczas zwykle opowiada się gdzie się było, już rzadko co się widziało, a już sporadycznie tylko, co się robiło. Wielka szkoda, bo lato
i wczesna jesień właśnie najlepiej nadają się do robienia … przetworów.
- Domowe przetwory z owoców i warzyw / Andrzej Mering. – Warszawa, 1968
- Domowy wyrób win owocowych, miodów pitnych, wódek, likierów, coctailów / Jan Cieślak. – Warszawa, 1985.
- Gospodarstwo pod gruszą / Anna Czerni. – Warszawa, 1985.
- Grzyby / Zdzisława Skrodzka. – Warszawa, 1985.
- Kompoty, marynaty, dżemy / Zdzisława Skrodzka. – Warszawa, 1985.
- Owoce na każdą okazję / Alina Fedak, Paulina Fedak. – Warszawa, 1990.
- Owoce pestkowe / Eliza Mianowska. – Warszawa, 1984.
- Owoce z mojego ogródka / Zofia Aleksiejczyk, Zdzisław Kawecki. – Warszawa, 1986.
- Przetwory domowe z owoców i warzyw / Tadeusz Cymer. – Warszawa, 1966.
- Przetwory z owoców, warzyw i grzybów / Ilona Fąferek, Kinga Osmycka. – Warszawa, 1984.
- 150 domowych przetworów z owoców, warzyw i grzybów / Robert Miernik. – Warszawa, 1987.
- Truskawki i poziomki / Wanda Gaj. – Warszawa, 1985.
- Zapasy na zimę / Maria Monatowa. – Poznań, 1988.
Wyszedł z tego zbiorek obejmujący szczęśliwą mam nadzieję, a nie parszywą trzynastkę. Tych, którym ta liczba wybitnie się nie podoba informuję, że w zbiorach znajduje się jeszcze nieco literatury poświęconej kulinariom, a zawierającej również tego rodzaju przepisy, choć nieco bardziej marginalnie. W każdym bądź razie na chętnych czeka kilkaset przepisów na jesienne
i zimowe wspomnienia z wakacji.
Mól