Rok 2025 zapisze się złotymi zgłoskami w historii Małopolski. To właśnie teraz, w jubileuszowym roku Tysiąclecia Królestwa Polskiego, Małopolski Festiwal Smaku obchodzi swoje okrągłe, dwudzieste urodziny.
Zanurzymy się w atmosferze dawnych uczt, zajrzymy do staropolskich kuchni i odkryjemy, czym raczyli się królowie, rycerze i mieszczanie. Tegoroczny festiwal to nie tylko wydarzenie – to hołd dla historii i celebracja smaku.
Na królewskim szlaku festiwalowym znajdzie się pięć przystanków:
- Olkusz (parking przy stadionie Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji „Czarna Góra”) – 13 lipca,
- Koszyce – 27 lipca,
- Nowy Wiśnicz – 10 sierpnia,
- Niepołomice – 31 sierpnia,
- Zakopane – 14 września.
Czekają na Was nie tylko tradycyjne przysmaki i zapachy dzieciństwa, ale też nowoczesne interpretacje historycznych potraw. Mistrz kuchni Andrzej Polan przygotuje dla Was dania inspirowane dawną kuchnią polską – ale w nowej, zaskakującej odsłonie. Pascal Brodnicki natomiast, podczas warsztatów, zdradzi kilka tajemnic królewskiego stołu. Wasze podniebienia podbiją m.in. rzemieślnicze pieczywo, aromatyczne miody, domowe wypieki, wędliny i przetwory od małopolskich producentów – jak z królewskiej spiżarni!
Dla tych, którzy chcą smakować nie tylko potrawy, ale i wiedzę – przygotowane zostaną kulinarne warsztaty, pokazy, quizy z nagrodami oraz atrakcje dla całych rodzin. Najmłodsi znajdą coś dla siebie w strefie zabaw, a instytucje Województwa Małopolskiego zaprezentują swoje inspirujące działania.
Więcej informacji znajdziecie na stronie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego oraz na stronie na Facebooku.


